Home / Estetik Diş Hekimliği / Ayrık Aralıklı Diş Tedavisi

Ayrık Aralıklı Diş Tedavisi

Diş aralıkları neden oluşur?

Dişler arasındaki ayrılık hem çene, hem de dişleri ilgilendiren bir durumdur.
Çene geniş, dişler normal boyutta olabilir

Dişler küçük veya dar, ancak çene normal boyutta olabilir

Hem çene geniş, hem de dişler küçük veya dar olabilir

Dişeti ameliyatları sonrasına dişlerde aralanmalar görülebilir

Dişlerin arasındaki boşluklar (diastema) nasıl kapatılabilir?

Dişlerin arasındaki boşlukların tedavisi ortodonti, ışıklı dolgular veya laminalar ile kapatılabilmektedir. Oluşan boşlukların sebepleri tespit edilip, yeniden oluşmamaları için önlem alınmalıdır. Aşırı bir aralık görülen olgularda kombine tedaviler gerekebilir.
Ortodontik tedavi ile dişler arasındaki aralıklar kapatılabilr.
Işıklı dolgular (kompozit) ile dişler arasındaki aralıklar kapatılabilir.
Porselen laminalar ile dişler arasındaki aralıklar kapatılabilir

Ağız yapısında bulunan dişler genel olarak ağzın dış dünyaya açılan yapılarındandır. Bunlar hem yüze hem de kişinin gülüşüne anlam katar. İnsanlar güzel bir gülüşü her zaman hak ederler. Dişlerde ayrıklık olması halinde, bu etken güzel gülüşü olumsuz olarak etkiler. Bazı kişiler bunu fazla sorun haline getirmezken, bazıları çoğu sorunundan daha ön planda tutar ve rahatsızlık duyar. Ancak diş hekimliği alanındaki yeni gelişmeler, ayrık dişleri kolay yöntemlerle tedavi ederek, insanlara güzel gülümsemenin yolunu açıyor. Ayrık diş tedavisinde aralık sadece ön dişler arasında olursa, bunlar farklı estetik uygulamalar ile düzeltilebilmektedir. Dişlerdeki aralık daha geniş alana yayılıyorsa, bunlar diş teli yardımıyla yapılan ortodontik tedaviler sayesinde giderilebiliyor. Ayrık dişler genellikle üstte bulunan iki ön dişte büyük sorun olarak algılanmaktadır. Çünkü bu hem dişlerin uyumunu bozmakta, hem de güzel bir gülüşü olumsuz etkilemektedir.

Ayrık dişler nasıl kapatılabilir?

Dişlerde bulunan boşluklar ön yüzlerine incecik porselen yapraklar yapıştırılarak kapatılmaktadır. Ayrıca bu yöntem dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarını da gideren, dişlerin arzu edilen boyda olmasını sağlayan bir uygulamadır. Ancak hassas bir çalışma gerektirdiğinden, uzun süren bir çalışma olduğu gibi, maliyeti yüksektir. Lamina uygulamalar genellikle ön dişler için uygulanan çok ince porselen yaprakçıklardan oluşur. Fiziksel yapısı güçlendirilmiş olan porselenler, bu yüzden çok ince yapıya sahiptir. Diş hekimliği alanı konservatif bir yaklaşımla, doku kaybının daha az olacağı restoratif işlemleri ön plana çıkarmıştır. Porselen laminalar dişlerde çok az ya da hiç preparasyon gereksinimi olmadan uygulanan işlemlerdir. Özel yapıştırıcılar sayesinde yapıştırılan laminaların renk geçirgenliğinin çok iyi olması yüzünden estetik olarak mükemmel sonuçlar verir. Bu nedenle yaygın olarak tercih edilen restoratif seçenekler içindedir. Çok hassas teknikler ile çok ince üretilmiş olan laminalar diş ve çevredeki dokularla çok iyi uyum sağlar ve dişlerde olan ayrık görünümün düzeltilmesini sağlar. Lamina uygulamasında dişlere az müdahale edilmektedir. Bazen müdahaleye gerek kalmadan, sadece dişin ölçüsü alınır ve porselen diş laboratuvarında hazırlanır. Biten lamina dişin kalınlığı yaklaşık olarak 0,5 ile 0,7 mm kadardır. Dişlerin sadece ön yüzeylerinde preparasyon yapıldığı için, konservatif tedaviler içindedir. Işık iletkenliği olduğundan, protez doğal dişlerle aynı reaksiyonu verebilir.

Lamine diş nasıl yapılır?
Diş doktoru tarafından yapılan ilk muayenede diş ön yüzeyinden ince bir tabaka alınmaktadır. Bazen buna gerek kalmadan sadece ölçü alınabilir. Dişlerin renk ve formu belirlenerek, efektler hazırlanır. Bundan bir hafta kadar sonra, dişlere lamineler hazırlanıp takılır. Fakat lamine takılma aşamasına dikkat edilmesi gerekir. Bunlar düzgün takılmadığı zaman, ilaçlar diş etine kaçacağından kişilere rahatsızlık verebilir. Uygulama yapılmadan önce bilgisayarda gülüş için çalışma yapılıp, lamineler en uygun konumda yerleştirilmektedir. Böylece sonradan alınacak görünüm daha önceden bilinir. Bu uygulama estetik görünümü istendiği gibi sağlayan ve aşınmaya karşı oldukça mukavemetli bir uygulamadır.

Bonding uygulamaları
Koruyucu diş hekimliği alanında kullanılan bonding uygulamaları kullanım kolaylığı nedeniyle tercih edilmektedir. Normalde diş çürüklerinin tedavisi için kullanılan beyaz yani kompozit dolgular sayesinde dişler en ve boy olarak uzatılır. Bu laboratuvar ortamında gerçekleştirilmediğinden, daha kolay sonuç alınabilir. Ancak bu uygulamalarda dişlerdeki küçük aralıkların kapatılması mümkündür. Bu yüzden porselen laminalara göre daha az kullanılırlar. Dişin rengine uygun olarak kullanılacak olan kompozit malzemeyle hazırlanmaktadır. Dişte başka bir müdahale gerekmiyorsa, dolgu alanı pürüzsüz hale getirilerek dişteki katmanlar gibi yüzeye uygulanır ve ışıkla sertleştirilir. Uygulama sonrasında pürüzler düzeltilerek cila yapılır. Yapılan işlemler yaklaşık olarak yarım saatte tamamlanır. Bonding uygulamaları her yaştan kişiye rahatlıkla uygulanabilir.

 

Hkkında Dr. Sertaç Kızılkaya

Bakınız

علاج فلح الشفّة والحلق

Yarık Dudak Damak Tedavisi

Ağız damak veya çatı iki bölümden oluşur, (ön dişlerin arkasında ağız ön kemik parçası) sert damak ve yumuşak damak (ağız arkasındaki etli ve esnek bir bölüm). dudaklar yedinci haftaya dördüncü sırasında oluşan sırasında damak, gebelik dokuzuncu hafta altıncı oluşturulmaktadır. Orofasial yarıkların olarak, bebeğinizin dudak veya damak tamamen oluşturmayan ortaya en yaygın doğum kusurları oldukları Yarık dudak ve yarık damak, dudak veya damak fiziksel bir boşluk ya da bölünmüş bırakarak anılacaktır.

× WhatsApp ile randevu alın