Home / Genel / SİGARA VE İMPLANT

SİGARA VE İMPLANT

Sigara tüketiminin tüm vücutta olumsuz etkileri olduğu gibi oral bölgede de birçok olumsuz etkisi vardır.

Sigara içen bireylerde genel olarak, periodontal hastalık riskinin, oral bölgede yapılan operasyonları takiben osteitis oluşum riskinin arttığı ve hypoxiye bağlı olarak iyileşmede bozulma, gecikme olduğu kayıt edilmiştir.
Sigaranın bu etkisi, etken maddesi olan nikotinin, dolaşım ve immün sistemi baskılaması ve normal hücre fonksiyonunu engellemesi sonucu oluşmaktadır.
Bununla birlikte, sigara tüketen bireylerde, içmeyenlere nazaran, implant operasyonlarından sonra peri-implantitis riskinin arttığı ve kemik implant arasında meydana gelmesi istenen osseointegrasyonun sigaradan olumsuz yönde etkilendiği belirtilmektedir.
Önceleri, sigaranın, osseointegrasyonun başarısızlığındaki rolü üzerinde pek fazla durulmamış, daha çok periodontal hastalıklarla ilişkisine yönelik araştırmalar yapılmıştır.
Bu konu ile ilgili çalışmalar sayısı çok olmamakla beraber henüz son yıllara dayanmaktadır.

Araştırmalar:
May ve Bain adlı araştırmacıların dental implantlar üzerinde yapmış olduğu 6 yıllık bir çalışma sonucunda sigara içen bireylerde osseointegrasyon açısından başarısızlık oranının %11.25 olduğu, sigara içmeyenlerde ise bu oranın %7.6 olduğu saptanmış. (Sigara içen bireylere uzun implantlar yerleştirilmesine rağmen).
De Bruyun H ve Collaert’ın yapmış olduğu çalışma sonucunda da, dental implant yerleştirilmesinden sonra, osseointegrasyon açısından da sigara içen 3 kişiden 1’inde erken dönemde başarısızlık olduğu, sigara içmeyen 25 kişiden de 1’inde başarısızlık olduğu görülmüştür.
Benzer olarak, Linguist ve Collecaguse adındaki araştırmacıların yaptığı çalaşmalarda sigaranın, diğer negatif faktörlerinde eşliğinde , implantların çevresinde kemik kaybına neden olduğu, osseintegrasyonun başarısızlığına yol açtığı gösterilmiştir.
Sigaranın osseointegrasyonu etkisini değerlendirmek amacıyla, sıçanlar üzerinde bir deney yapılmış (School of Dentistry at Piracicaba). Bu sıçanların tibiasına, implantlar yerleştirilmiş ve operasyondan sonra hayvanlar A ve B olmak üzere iki gruba ayrılmış.

A grubu kontrol grubu, B grubu ise çalışma grubu olarak belirlenmiş ve B grubundaki hayvanlar, 60 gün süreyle, bir oda da günde 3 kez 8’er dakika sigara dumanına tabi tutulmuş.

Deney sonucunda, implantlar çevresinde kazanılan kemik yoğunluğu değerlendirilmiş. Sigara dumanına maruz kalan sıçanlarda, kortikal kemik bölgesinde kemik yoğunluğunun nisbeten daha az olduğu saptanmıştır.

Deney sonucunda sigaranın, kortikal kemik yoğunluğunu fazla etkilemediği, buna karşın konsellöz kemik bölgesinde kemiğin kalitesini bozarak osseointegrasyonunu olumsuz etkilediği yargısına varılmış.

Yapılan diğer bir çalışmada da (Private Practice, Hackensock) modifiye yüzeyli implantlar uygulanımında, sigaranın osseointegrasyon üzerindeki etkisini değerlendirmek amacı ile yapılmış.

Yine bir grup hastaya modifiye yüzeyli implantlar uygulanmış ve operasyon sonra sonrası hastalar sigara içenler ve içmeyenler olarak ikiye ayrılmış.

Sigara içenlerde başarının daha az olduğu görülmüş. Ayrıca bu çalışma sonunda modifiye yüzeyli implantlar, düzgün yüzeyli implantlara göre osseintegrasyonun daha iyi olduğu (sigara içiyor olsa da) görülmüş.

Bu farkın implant, kemik kalitesinin nispeten az olduğu posterior bölgeye uygulandığı zaman daha da arttığı kayıt edilmiş.

Şimdiye kadar deneye dayalı olarak yapılan tüm çalışmalar, sigaranın osseointegrasyon üzerinde olumsuz etkisi olduğu göstermiştir. Bu olumsuzluk, implant kemik yoğunluğunun az olduğu yere yerleştirildiğinde, düzgün yüzeyli implantlar kullanıldığında ve osseointegrasyonu etkileyen diğer hazırlayıcı faktörlerinde varlığında daha da artmaktadır.
Sigaranın etken maddesi olan nikotin dental implant ile kemik arasında meydana gelmesi beklenen osseointegrasyonun biyolojik prosesini bozar. Bir başka deyişle, sigara implant çevresindeki kemiğin kalitesini bozarak, kemik resorbsiyonunu arttırarak osseointegrasyon kazanılmasını engeller.
Dental implant operasyonundan önce, hastaya sigaranın doğuracağı riskler anlatılmalı, implant operasyonundan 3-4 hafta önce sigarayı bırakması ve iyileşme periyodu boyunca içmemesi önerilmelidir.

Hkkında Dr. Sertaç Kızılkaya

Bakınız

علاج فلح الشفّة والحلق

Yarık Dudak Damak Tedavisi

Ağız damak veya çatı iki bölümden oluşur, (ön dişlerin arkasında ağız ön kemik parçası) sert damak ve yumuşak damak (ağız arkasındaki etli ve esnek bir bölüm). dudaklar yedinci haftaya dördüncü sırasında oluşan sırasında damak, gebelik dokuzuncu hafta altıncı oluşturulmaktadır. Orofasial yarıkların olarak, bebeğinizin dudak veya damak tamamen oluşturmayan ortaya en yaygın doğum kusurları oldukları Yarık dudak ve yarık damak, dudak veya damak fiziksel bir boşluk ya da bölünmüş bırakarak anılacaktır.

× WhatsApp ile randevu alın