Home / Ağız ve Çene Cerrahisi / Yirmiyaş Dişi

Yirmiyaş Dişi

Tüm insanlarda 4 tane 20 lik dişi bulunur. Normal şartları gözettiğimiz zaman hepsinin çıkması gerekmez. Bazen hepsi çıkar, bazen doğuştan hiç 20’lik yaş çıkmamaktadır. Tüm 20 yaş dişinin çekilmesi gerekir diye bir kaide yoktur. 20 yaş dişiniz sorun çıkarıyorsa ve temizlenemiyorsa, çürük oluşmuşsa o zaman dişi kesinlikle çekmek gerekir.
20 yaş dişi gömükken küçücük bir baş verir ve orda ağızla bağlantıya geçer. Yediğiniz yiyecek artıkları oraya birikip enfeksiyon oluşturduğu takdir kesinlikle 20 yaş dişinin çekilmesi gerekir.
20 yaş dişiniz eğer çapraşıklık oluşturacak pozisyondaysa, ortodontik tedavi sırasında ortodontist uygun görerek onaylamışsa kesinlikle 20 yaş dişleri çekilmelidir. 20 yaş çekimi eğer kemik kaldırıldıysa mutlaka buz konularak ve ilaç takviyesi ile sonrasında rahatlıkla atlatılabilecek bir operasyondur. Operasyon öncesi eğer gerekiyor ise doktorun mutlaka gerekli antibiyotik ve ilacı mutlaka hastaya kullandırması gerekir ki operasyonun iyileşme evresi rahat geçsin.
En çok görülen yirmi yaş sorunları şişip şişip inen, hastanın bu durumda antibiyotik kullanması ile geçen, ama belli bir süre sonra tekrarlayan, şişen ama aslında geçmeyen problem olarak devam etmekte. Zamanla geçtiği sanılan bu problemde, genelde 20 yaş dişinin etrafındaki kistin biraz daha büyüdüğü gözlemlenir ve bir sonraki aşamada daha büyük sorunla kendini gösterir. Bundan dolayı eğer birkez 20 yaş dişi şiştiyse, mutlaka bir doktora göstermek ve çekilmesini sağlamak gerekir. 20 yaş dişleri bütün diş diziminin en sonunda yer almakta.
Bazen çıkarken diş diziminde kendine yer bulamayınca yanağa doğru uzadığı görülür. Yanak dokusunu zedeler , bu tip durumlarda da mutlaka dişin alınması gerekir.

Yeme alışkanlıklarının değişmesi sonucu çene yapısı giderek küçüldüğünden, 20’lik dişler çıkarken ağızda kendilerine yer bulmakta fazlasıyla zorlanırlar. 20 yaş dişleri bilinen durumun aksine herhangi bir yaşta da çıkabildiği gibi, çene kemiğine gömülü olduğu durumlarda enfeksiyonlar ve yüzde şişmeler meydana getirir.

20’lik diş kendisine, çene kemiğinde uygun bir kemik mesafesi konumu bulduğunda, ileriki yıllarda çıkabiliyor. Bazen de ağızda oluşmadıkları için hiç çıkmıyor veya sadece yarı çenedekiler çıkabildiği durumlar tespit edilmiştir.

20’lik dişler hangi durumlarda mutlaka çekilmeli. Eğer çekilmezse ilerde ne tür sağlık problemleri oluşturur?

6 ay-1 sene gibi zaman aralığında daimi tekrarlayan, diş eti ve çene iltihaplanmalarında, ileri derecede çürüme durumlarında ve üst çenedeki 20 yaş dişlerinin çıkıp, alttaki 20 yaş dişlerinin çıkmaması durumuna bağlı dişlerde meydana gelen uzamalarda dişin çekilmesinde fayda vardır. Çekilmedikleri zaman ağızda, diş kaynaklı kist ve tümörler meydana gelebildiği görülmüştür.

20 yaş dişleri, yiyecek artıklarıyla temasa geçtikten sonra etkili fırçalanamadığı için çeşitli ağız sağlığı sorunlarına neden olabilmekte. Bu da yiyecek artıklarının bu bölgeye yerleşmesine neden olur. Böylece burası bakterilerin üremesi için uygun bir zemin haline gelir. Dişlerin çürümesine ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu problemi yaşayan kişiler, bir sabah kalktıklarında yüzlerinde şişlik ve şiddetli bir ağrıyla uyanabilir. Ayrıca ağız kokusuna da neden olabilir.

Hkkında Dr. Sertaç Kızılkaya

Bakınız

علاج فلح الشفّة والحلق

Yarık Dudak Damak Tedavisi

Ağız damak veya çatı iki bölümden oluşur, (ön dişlerin arkasında ağız ön kemik parçası) sert damak ve yumuşak damak (ağız arkasındaki etli ve esnek bir bölüm). dudaklar yedinci haftaya dördüncü sırasında oluşan sırasında damak, gebelik dokuzuncu hafta altıncı oluşturulmaktadır. Orofasial yarıkların olarak, bebeğinizin dudak veya damak tamamen oluşturmayan ortaya en yaygın doğum kusurları oldukları Yarık dudak ve yarık damak, dudak veya damak fiziksel bir boşluk ya da bölünmüş bırakarak anılacaktır.

× WhatsApp ile randevu alın